Мобилен Firefox се чака през 2008 година

Разработчикът на браузъра с отворен код Mozilla Foundation възнамерява да създаде мобилна версия на своя продукт, която ще бъде достъпна за производителите на хендсети през следващата година. Компаниятта наема нов персонал и издига мобилната платформа до привилегирования статут "first class/tier-1".
Наскоро Mozilla привлече двама висококвалифицирани специалисти в лицето на Кристиан Сейерсен от отдела за разработване на мобилен браузър на Openwave и Брад Лейси от R&D отдела на France Telecom. Сейерсен ще отговаря за създаването на нов R&D център, който ще се намира в Копенхаген, Дания, докато Лейси ще се съсредоточи изцяло върху разработването на браузъра.
Мобилният Firefox ще включва възможности за интернет сърфиране, подобни на тези, които традиционната десктоп версия на браузъра доставя на потребителите. Засега остава неясно кои мобилни устройства ще работят с Firefox, като това ще се разребе с наближаването на датата за пускане на продукта на пазара.
Според неотдавнашни данни, потребителите на Firefox наброяват между 75 и 100 милиона души, което означава, че глобалният пазарен дял на браузъра е над 15%. Същевременно мобилният пазар продължава да расте с бързи темпове, а потребителите имат достъп до огромно разнообразие от хендсети, което подтиква Mozilla към разработката на мобилна версия на своя браузър.

Коментар