ЕК предложи въвеждане на водородни коли

Европейската комисия излезе с предложение за повсеместно въвеждане на водородни коли и гарантиране на тяхната безопасна експлоатация. Повече такива коли ще бъдат от полза за европейските граждани, чрез намаляване на последиците от транспорта върху здравето, съобщава представителството на ЕК.

Водородните превозни средства предлагат предимства за околната среда, поради по-ниско ниво на замърсяване и нулево ниво на емисии на парникови газове през тръбата за изгорели газове. Общи стандарти за съхраняването на водород пък ще гарантират безопасността за широката общественост, посочват от ЕК.

Предложението на комисията ще бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета на министрите.

Водородът е носител на чиста енергия. Независимо дали се използва за двигатели с вътрешно горене или в резервоарни системи, той не произвежда никакви въглеродни емисии (въглероден моноксид, въглероден диоксид, неизгорели хидровъглероди, или твърди частици).

Очаква се въвеждането на водорода в транспорта да подобри качеството на въздуха в градовете. Независимо от това, че няма да бъдат произвеждани парникови газове от превозните средства, трябва да бъде гарантирано, че самото производство на водород няма да доведе до увеличаване на емисиите на въглероден двуокис. Това може да бъде постигнато чрез производството на водород от източници на енергия, различни от изкопаеми горива, или чрез неутрализирането на въглеродния двуокис.

Коментар