Huawei обеща 100 пъти по-бързи 5G мрежи

Кен Ху разкри, че от няколко години Huawei разработва мрежа от пето поколение със скорост 10 гигабита в секунда

Кен Ху разкри, че от няколко години Huawei разработва мрежа от пето поколение със скорост 10 гигабита в секунда

Huawei Technologies обяви намерението си да пусне в експлоатация комерсиални мрежи от пето поколение (5G) през 2020 година. Китайският телеком гигант обещава 100 пъти по-високи скорости от сегашните.

В интервю за сп. Forbes зам.-генералният директор на компанията Кен Ху разкрива, че Huawei работи от няколко години в областта на 5G мрежите. В тази дейност са ангажирани няколкостотин служители на Huawei.

„Очакваме, че при отделяне на необходимия честотен спектър, ще можем да пуснем първите комерсиални 5G мрежи през 2020 година. Тези мрежи ще позволят достигане на скорост 10 гигабита в секунда (Gbps) при мобилно предаване на данни, т.е. 100 пъти повече в сравнение със скоростите, предлагани от днешните 4G мрежи”, споделя Кун Ху пред американското издание.

По неговите думи, повишаването на скоростта на предаване на данни, или преходът към мрежи от пето поколение, е важно условие за социално-икономическото развитие на света.

През февруари т.г. най-големият японски оператор NTT DoCoMo и Токийският  технологичен институт съобщиха за успешен експеримент с предаване на данни по мобилна мрежа със скорост 10 гигабита в секунда. Предаването е осъществено от абонатна система към базова станция с използване на честотна лента с ширина 400 MHz в диапазона 11 GHz.

Samsung също обеща 5G мрежи към 2020 г. През май тази година корейската компания съобщи за разработка на антена, с помощта на която се предават данни със скорост 1 гигабит в секунда в честотния диапазон 28 GHz.

Сегашните мрежи от четвърто поколение (4G), изградени по технология LTE, достигат скорост 100 Mbps. По данни на Global Mobile Suppliers Association, в момента има около двеста работещи 4G мрежи в 75 страни по света, а други 200 са планирани или вече се изграждат. ABI Research прогнозира, че към 2018 г. половината от населението на земята ще има достъп до 4G.

Коментар