Verizon и Vodafone пред сделка за $130 млрд.

Verizon е пред финализиране на сделката за джойнт венчъра Verizon Wireless

Verizon е пред финализиране на сделката с Vodafone за джойнт венчъра Verizon Wireless

Американската телекомуникационна компания Verizon е близо до изкупуването на 45-процентния дял на Vodafone в съвместното им предприятие Verizon Wireless, съобщи Блумбърг.

Според източници, запознати със ситуацията, преговорите между двете компании са в напреднала фаза. В момента Verizon Communications притежава 55% от Verizon Wireless. Ако сделката се осъществи, Verizon ще стане едноличен собственик на най-големия мобилен оператор в САЩ.

В четвъртък Vodafone потвърди, че води преговори с Verizon за продажбата на своя дял в джойнт венчъра, но не изрази готовност за сключване на сделка. Миналия месец шефът на Vodafone обяви, че компанията разглежда сериозно възможността за продажба на своя дял във Verizon Wireless.

Твърди се, че сделката може да стане факт още в понеделник, 2 септември. Verizon вече води разговори с банки за заем в размер на няколко милиарда долара.

Част от сделката може да бъде финансирана чрез продажба на 23-процентния дял на Verizon във Vodafone Italia за сумата от 4 млрд. евро.

Коментар