Адуер оглави класация на зловредните кодове

Рекламната програма Gator оглави десетката на най-разпространените вредоносни кодове за първата седмица на октомври, показва статистиката на PandaLabs. Този адуер застрашава конфиденциалността на потребителя, тъй като следи неговата он-лайн активност.

На второ място в класацията е потенциално нежеланата програма Altnet, следвана отново от адуер в лицето на SaveNow. Общо седем са рекламните програми в десетката на PandLabs, като останалите три вредоносни кодове са спайуер (MarketScore), експлойт (iFrame) и вече споменатият Altnet.

В началото на октомври се активира троянецът Nabload.CHW, който се разпространява в електронни съобщения, уж пристигащи от службата за поддръжка на Gmail. В текста на писмата троянецът приканва потребителите да свалят нова антивирусна програма, като ги предупреждава, че ако не направят това, няма да могат повече да използват своята пощенска кутия. Когато кликнат на указания линк, потребителите всъщност копират троянеца на своите компютри.

Особено опасен е троянецът Maran.DJ, който добавя няколко записа в регистрите на Windows. Така при всяко пускане на системата, зловредният код краде данни от рода на пароли, имена на потребители и друга конфиденциална информация, която се въвежда в уеб сайтове и документи.

Коментар