Как да възстановим лесно Windows пароли

На всеки може да се случи да забрави паролата за логване в Windows, поради най-различни причини – продължително “откъсване” от компютъра, помнене на много други пароли и т.н. За щастие, има програми за възстановяване на изгубени потребителски или администраторски пароли, които решават проблема.

Често тези програми биват наричани „password cracking” инструменти, защото се използват и от хакерите. От легална гледна точка, кракването на собствената парола е законна и често необходима практика.

Много от инструментите за възстановяване на пароли струват стотици долари. Достъпни са обаче и няколко безплатни инструмента, които ще ви свършат работа.

Ophcrack

Кракърът за пароли Ophcrack е един от най-добрите безплатни инструменти. Той е бърз и достатъчно лесен за използване, като изисква само базови познания на операционната система Windows.

С Ophcrack не се нуждаете от достъп до Windows, за да възстановите изгубената си парола. Просто посетете сайта, свалете си ISO изображението, запишете го на диск и вкарайте диска в CD устройството на компютъра си. Стартира програмата Ophcrack, която локализира потребителските Windows акаунти и започва процес на възстановяване на паролите – всичко това е автоматично.

Според някои тестове на PC-та, програмата възстановява 7-цифрена парола на администраторски акаунт за около 2 минути.

Cain & Abel

Това е безплатен, бърз и ефективен инструмент за възстановяване на  Windows пароли. За разлика от Ophcrack, тази програма представлява по-традиционно софтуерно приложение и изисква достъп до Windows под специфичен потребителски акаунт. Поради това, Cain & Abel е често пъти ценен ресурс за възстановяване на пароли за акаунти, различни от този, който използвате, вкл. администраторски акаунт.

Cain & Abel трябва да се използва само от по-опитни потребители, защото е с по-сложен сетъп и има по-напреднали характеристики, в сравнение с Ophcrack. Тестове показват, че тази програма възстановява 7-цифрена парола на администраторски акаунт за около 8 минути.

LCP

Програмата LCP e безплатен и много ефективен инструмент за възстановяване на пароли в Windows. Както при Cain & Abel, трябва да свалите програмата от уеб сайта на LCPSoft и да я инсталирате под Windows.

LCP може да затрудни потребителите, за които използването на инструменти за възстановяване на пароли е нещо ново, така че някакъв предишен опит би ви бил полезен, за да избегнете създаването на още по-сериозни проблеми във вашия компютър. Според тестове, 7-цифрена администраторска парола се възстановява за малко под 10 минути.

John The Ripper

Това е много популярен инструмент за изгубени пароли. Но докато самото приложение за възстановяване на пароли е безплатно, то списъците с думи, използвани от John The Ripper, за да открие паролите, се заплащат и се изискват от софтуера, за да заработи. Съществуват безплатни алтернативи на тези списъци, които работят с програмата, но няма данни от тестове с тях. С John The Ripper се оперира в командния ред, което прави този инструмент за кракване на пароли подходящ само за много напреднали потребител.

Изброените дотук инструменти за възстановяване на пароли са много полезни, но има и по-лесен начин да влезете в своя акаунт, ако сте си забравили паролата. За целта създайте “reset” диск за пароли. Това е специален диск, който можете да сложите в компютъра си по време на процеса на логване, което ще ви позволи да рисетнете своята парола. Трябва да създадете този диск, преди да сте загубили достъпа си до вашия акаунт.

Коментари по темата: „Как да възстановим лесно Windows пароли”

добавете коментар...

  1. Донча

    Забравена парола

  2. Anonymous

    za windows 7 rabotqt li tezi programi ?

Коментар