Компютър прави полицая непредсказуем

Нов подход, базиран на теорията на игрите, тества полицията в Лос Анджелис при патрулиране на летището. Компютърна програма съставя схемите на патрулиране, така че действията на полицаите да бъдат непредсказуеми за престъпниците.
Концепцията, заложена в програмата, е разработена от специалисти по теория на игрите и изкуствен интелект от Университета на Южна Калифорния. Един от участниците в проекта, финансиран от департамента за национална сигурност, е написал дисертация на тема “Нека противникът гадаe: обезпечаване на сигурността чрез рандомизация на стратегиите.”
Като входни данни в програмата се въвеждат план на местността, брой на патрулиращите полицаи, тяхното работно време и други данни. Прилагайки заложения алгоритъм, програмата генерира схемата на патрулиране, т.е. къде и кога трябва да бъде дадена група полицаи.
Софтуерното решение отчита всички фактори, свързани със сигурността на летището, покрива цялата територия и най-важното, гарантира непредсказуемост на патрулите. Ако полицаите действат по стандартна схема, за престъпниците би било сравнително лесно да проследят действията им и да се възползват от уязвими места в системата.

Коментар