САЩ извършвали кибератаки и срещу Русия

Спецслужбите на САЩ инсталирали шпионски програми на хиляди компютри годишно

Спецслужбите на САЩ инсталирали шпионски програми на хиляди компютри годишно

Американските специални служби са извършвали кибератаки и срещу Русия, наред с цели като Китай, Иран и Северна Корея, съобщи Вашингтон Пост.

През 2011 година спецслужбите са осъществили общо 231 кибератаки срещу чужди държави, става ясно от секретни документи, предоставени на изданието от бившия служител на ЦРУ – Едуард Сноудън, който получи от Русия временно политическо убежище.

Документите съдържат нови доказателства за вмешателство на специалните служби на САЩ в компютърните мрежи на други страни. Американците са похарчили 652 милиона долара за „скрити импланти” – програми, инсталирани дистанционно на десетки хиляди компютри и други устройства всяка година.

Според Вашингтон Пост, документите, предоставени от Сноудън, както и разговорите със служители на специалните служби, доказват, че програмата за следене PRISM има световен обхват и е много по-обширна, отколкото се предполагаше.

Сноудън е предоставил на изданието копие от секретния бюджет на американските специални служби. От него става ясно, че съвкупният бюджет на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (NSA) и още 14 спецслужби възлиза на 52,6 млрд. долара през 2013 г.

В същия документ се посочва, че от приоритетен интерес за ЦРУ и NSA са страни като Русия, Израел, Пакистан, Иран, Китай и Куба. В момента Едуард Сноудън ползва покровителството на Русия, за да се спаси от съдебно преследване в Съединените щати.

Коментари по темата: „САЩ извършвали кибератаки и срещу Русия”

добавете коментар...

  1. Иван Борисов

    NSA имат повече бот мрежи и от Anonimous…. Опитват се “насилствено” ( може и “принудително” да го наречем ) да вкарват зомбирани кодове във едни от най-използваните апликации от цял свят. Няма да се учудя ако баузърите или чат програмите има внедрени системи за проследяване…. ( да не забравяме връзката на Microsoft със NSA, оттам Skype и Windows…. )

Коментар