Windows 8 изпревари за първи път OS X

През август Windows 8 за първи път изпревари по популярност епълската OS X на пазара за десктоп операционни системи. По данни на Net Applications, новата платформа на Microsoft има дял 7,41%, докато всички версии на OS X заедно държат 7,28%.

Windows 8 за първи изпревари OS X на пазара за десктоп операционни системи (източник: Net Applications, август 2013)

Windows 8 за първи изпревари OS X на пазара за десктоп операционни системи
(източник: Net Applications, август 2013)

Август е най-успешният месец за Windows 8, откакто системата излезе на пазара (октомври 2012 г.). Делът на „осмицата” е нараснал с 2% през миналия месец, което може да се дължи на поевтиняването на таблета Surface или на изтичането в интернет на RTM версията на Windows 8.1 .

Ръст през август бележи и Windows 7 – от 44,49% до 45,63%. Дяловете на Vista и Windows XP, излезли съответно през 2001 и 2007 г., продължават на намаляват. При XP спадът е особено голям – от 37,19% на 33,65%.

При мобилните операционни системи първо място държи iOS, с която работят iPhone и iPad. Системата на Apple е окупирала 54,91% в мобилния сегмент, сочат данните на Net Applications.

Коментари по темата: „Windows 8 изпревари за първи път OS X”

добавете коментар...

  1. АА

    и ако беше толкова добра нали щях да cе върна да работя на уинбоз …. 12 години cъм работил на нея … и от 12 работя на mac os ….. никога не cъм cи и помиcлял да cе върна на Windows ..

  2. АА

    и c какво я изпревари ?!…. от край време краде от Apple и имитира по най-лошия начин ..

Коментар