Спекуланти печелят от продажбата на Nokia

Борсови спекуланти се възползваха от продажбата на Nokia, разполагайки явно с предварителна информация за сделката с Microsoft

Борсови спекуланти се възползваха от продажбата на Nokia, разполагайки явно с предварителна информация за сделката

Борсови спекуланти спечелиха сериозни суми от сделката на Microsoft и Nokia. Миналата седмица те започнали да изкупуват опции върху акции на Nokia с падеж през септември и октомври.

Сумата на сделките преди уикенда била 154 хиляди долара, но до вторник нараснала на 1,18 милиона долара. Очевидно, купувачите са имали вътрешна информация за подготвяната покупка на Nokia от Microsoft.

Законодателството в САЩ е строго в подобни случаи. Комисията по ценни книжа и борси също има голям опит в разкриване на инсайдерски сделки и други схеми за финансови спекулации. Фактът обаче, че в петък рязко е нараснал оборотът на търговията с опции върху акции на Nokia, едва ли се дължи на точна прогноза във времето, а по-скоро става въпрос за изтичане на информация за сделката.

Според някои анализатори, след неуспеха със Surface, логично е било да се очаква, че Microsoft ще потърси готов бизнес. Пред компанията е имало две алтернативи – или да купи Blackberry, която обаче има собствена операционна система, или Nokiа, която ползва нейната платформа Windows Phone.

Предвид тези обстоятелства, покупката на Nokia от Microsoft не може да се приеме като изненада. В последните години акциите на финландския производител се сринаха на няколко пъти и бе логично да се очаква, че продажба на компанията ще ги оскъпи рязко. За пет години акциите на Nokia поевтиняха с 80%, докато книжата на Microsoft поскъпнаха със 17% за този период.

Коментар