Френски закон: Apple да отключи iPhone

Споровете между Apple и оператора Orange относно продажбата на iPhone във Франция са на път да приключат в полза на потребителите. Двете компании стигнаха до изненадващ обрат в преговорите, а Франция ще бъде единствената страна, където iPhone ще се предлага отключен.

Политиката на Apple да забранява отключване на устройството за работа с мрежите на оператори, които нямат ексклузивни права за разпространението му, се натъкна на пречка във Франция. Според закон за телекомуникациите, приет през 1998 година, производителите трябва да предлагат на потребителите и отключени мобилни телефони на малко по-висока цена за първите шест месеца от пускането на устройството на пазара. След този период предлагането на отключени устройства не трябва да оскъпява продукта, писа новинарският сайт Les Echoes.

Заключената версия на iPhone ще струва 399 евро, но Apple все още не е казала каква ще е цената на отключената.

В САЩ няма закони, които изрично да казват, че заключването на телефон в една мрежа е незаконно, макар че в скорошно гражданско дело Apple и нейният U.S. оператор AT&T бяха обвинени в нарушаване на антитръстови и гаранционни закони.

Apple е твърдо против отключването на своя хендсет, което вероятно се дължи на голямата печалба от сключването на договори за разпространение. Компанията ще изгуби тези постъпления, когато нейните телефони се прехвърлят в други мрежи, които няма да дават част от своите приходи на Apple.

Коментар