Двама спамъри в затвора, плащат $1,3 млн. глоба

Американски съд наказа със затвор и глоба спамъри, които са успели да разпратят милиони нежелани съобщения с клубна тематика. Двамата 41-годишни имейл активисти са получавали пари от своите работодатели за всеки клик на рекламните връзки в спам съобщенията.
За първите девет месеца от старта на кампанията през 2004 година спамърите са разпространили около 600 хиляди рекламни послания. Впоследствие, милиони потребители са получили нежеланите съобщения, като много от тях са кликали на връзките.
Групата е използвала най-различни способи да прикрие следите си. Голяма част от спама е разпространяван от сървъри в Амстердам. За времето, през което са били ангажирани в незаконната дейност, кибер престъпниците са успели да припечелят около 2 милиона долара, според публикации в американски медии.
Съдът в САЩ е постановил шест години затвор за единия спамър, а за по-малко виновния – пет години и три месеца. Освен това двамата ще трябва да заплатят 1,2 милиона долара глоба и компенсация от $77 000 на компанията AOL, която е потърпевша страна в делото.

Коментар