Microsoft се сдоби с две лицензии за отворен код

Бордът на Инициативата за отворен код (OSI – Open Source Initiative) одобри две лицензии на Microsoft, съобщават от организацията. Става въпрос Microsoft Public License (Ms-PL) и Microsoft Reciprocal License (Ms-RL).

Лицензиите на корпорацията съответстват на всички десет критерия за отворен код, приети от OSI, гласи официалното съобщение. Microsoft е подала заявка за одобрение на лицензиите по начина, по който го правят и всички останали, без да изисква специално отношение, посочват от OSI, като по този начин контрират брожението сред обществото на отворения код.

На най-голямата софтуерна компания се наложи да промени името на първата заявена лицензия. Microsoft Public License (Ms-PL) беше предложена за одобрение като Microsoft Permissive License, но OSI я върна, заради името и несъвместимост с други лицензии за отворен код. Втората лицензия, Microsoft Reciprocal License (Ms-RL), първоначално пък беше известна като Microsoft Community License.

Разглеждането на лицензите на Microsoft започна през август. Този ход на компанията от Редмънт предизвика сериозни дискусии сред застъпниците на отворения код, много от които принципно не одобряват което и да е действие на Microsoft, особено пък в областта на отворения софтуер.

Коментар