Стартъп предлага безжично зареждане през Wi-Fi

Нова технология на американския стартъп Ossia може да промени радикално начина за зареждане на мобилни устройства. Системата Cota работи подобно на Wi-Fi рутер и зарежда едновременно всички устройства в дома, без да изисква адаптери за всяко от тях.

Достатъчно е само едно устройство в къщата за зареждане на всички мобилни джаджи, способни да приемат Wi-Fi сигнал. „Щом устройството приема Wi-Fi сигнал, то може да приема и енергия”, коментира пред TechCrunch.com основателят на Ossia – Хатем Зейн.

Технологията, представена на конференция в Сан Франциско, е разработвана в продължение на 6 години. Зейн демонстрира миниатюрно устройство с размери 5x5x2,5 см, което зарежда iPhone.

Системата за безжично зареждане се състои от два елемента – предавател и приемник на енергия. По време на демонстрацията към приемника са били включени лампа и iPhone. Приемникът може да бъде вграден в самото мобилно устройство.

Предавателят, ползван в Сан Франциско, е бил във вид на колона с височина 180 см. Зейн, физик по образование, твърди, че системата е безвредна както точка за Wi-Fi достъп.

Основателят на Ossia се надява системата Cota да излезе на комерсиалния пазар през 2015 г. Цената на подобно устройство за безжично зареждане ще бъде в рамките на 100 долара.

Коментар