Роумингът в ЕС ще отпадне през юли 2014 г.

Роумингът в ЕС да отпадне през юли 2016 г., предвижда нов законопроект

Роумингът в ЕС да отпадне през юли 2014 г., предвижда нов законопроект

Европейската комисия обяви план за създаване на единно телекомуникационно пространство, в рамките на което ще бъде напълно отменен роумингът.

При пътешествията си в страните от ЕС, европейците ще могат да общуват по „домашни” тарифи чрез своите телефони, съгласно нов законопроект, огласен от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозо.

Считано от 1 юли 2014 г., европейските абонати няма да плащат за входящите позвънявания, когато се намират във вътрешноевропейски роуминг.

През юли т.г. цените на входящите обаждания в евро-роуминг паднаха на 8,3 евроцента за минута, спрямо 9,5 по-рано. Поевтинява и мобилният трафик – до 53,5 евроцента за един мегабайт. Предвижда се от 1 юли 2016 г. да отпадне и роумингът за мобилен интернет.

Вицепрезидентът на Комисията Нели Крус нарече роуминг таксите „дойна крава” за операторите. Тя настоява да се сложи край на практиката за събиране на непредсказуеми такси за мобилни услуги в рамките на Европейския съюз. Заявлението на Нели Крус за пълна отмяна на роуминга беше подадено в Европейския парламент в края на май.

Идеята на Брюксел е след една година всеки оператор в Европа да е задължен да предлага поне един тарифен план, при който абонатите могат да говорят в чужбина по „домашни” цени. Пътувайки из Европа, абонатите ще имат избор на алтернативен доставчик на услуги, който предлага по-изгодни тарифи.

Коментар