Фондация обяви бойкот на iPhone 5S/5C

Джон Съливан призова хората по света да не ползват продукти на Apple, заради програмите, които ги следят

Джон Съливан призова хората по света да не ползват продукти на Apple, заради софтуера, който ги следи (снимка: fsf.org)

Фондацията за свободен софтуер (FSF) призова потребителите по целия свят да не купуват и ползват новите смартфони на Apple, заради наличието на програми в тях, които ги следят.

Изпълнителният директор на FSF Джон Съливан излезе с изявление след премиерата на iPhone 5S и iPhone 5C по-рано тази седмица. В мотивите си за бойкот на iPhone 5S/5C нейният директор посочва, че мобилните телефони са най-широко разпространените компютърни устройства за лично ползване и отчитайки обема на електронната поща, текстовите съобщения, снимките и видеото, който минава през тези устройства, е много важно софтуерът им да бъде под пълен контрол на потребителя.

Вместо това Apple заложи в новите си устройства същите стари ограничения, коментира Съливан. Компанията  разрешава само одобрен от нея софтуер и оставя потребителите – заедно с техните данни, неприкосновеност и свобода на изразяване – на милостта на програми, действията на които се скрити и явно ненадеждни.

Съливан критикува остро новия скенер за пръстови отпечатъци с мрежов достъп. Според него, това нововъведение в iPhone крие голяма опасност за неприкосновеността на потребителите.

Тъй като много хора носят телефоните си джоба, а устройството може да проследява придвижването на потребителя, с кого общува, от какво се интересува и какви звуци има около него в даден момент, то приемлив за бъдещето е само свободният софтуер, смята Съливан.

По неговите думи, свободният софтуер дава възможност на потребителя да замени ненадеждните програми по свое усмотрение. Първата стъпка по този път е отказ от ограниченията на Apple, категоричен е Съливан.

FSF съветва потребителите да изучат вариантите за използване на мобилни устройства, които не ограничават техните неотменни свободи. В тази категория попадат проекти като Replicant и F-Droid, базирани на Android. „Хората трябва да кажат на Тим Кук и Apple как се чувстват”, казва в заключение Джон Съливан.

Free Software Foundation е нестопанска организация, основана през октомври 1985 година от Ричард Столман – в момента заемащ длъжността президент на FSF. Фондацията поддържа свободния софтуер, в частност проекта GNU.

Коментари по темата: „Фондация обяви бойкот на iPhone 5S/5C”

добавете коментар...

  1. Poss

    По-голяма глупост от предния коментар не съм чел. Пръстовия отпечатък не бил кой знае каква важна информация – това само идиот може да го каже.

    Едно е да ни следят и събират просто IP-адреси – съвсем друго е следене с пръстов отпечатък, вързан с още куп данни като име на човек, тел. номер, адрес, ЕГН, договори и сметки с разни доставчици за телефония, Интернет и какво ли още не!

    Всичко това е поднесено на тепсия и лесно достъпно за злоупотреби от трети лица, фирми, разни организации, частни и държавни.

    Когато е отворен софтуера – ИМА избор да се премахват ненужните функционалности нарушаващи правата за достъп до лични данни.

  2. (:

    Android е отворена платформа, а Google следят потребителите.98% от всичкия мобилен malware ходи по Android, и съответно, също следи и краде информация (независимо от Google).

    Я господата от FSF да анализират този казус и да разкажат като как точно се получава?! Също да разкажат колко време седяха в пакета на sshd тайно сложени ключове, даващи root права?

    Пръстовият отпечатък сам по себе си не е кой знае каква информация. Никой не обикаля из цял свят да събира пръстови отпечатъци от стени, столове, маси, за да види кой къде е бил. От тази гледна точка, скенерът за отпечатъци е несъществено нарушаване на личното пространство.

    За сметка на това, камери и микрофони (особено постоянно включеният на Moto-X) могат да събират снимки, изказвания на лично мнение. Въобще, активно подслушване.

    В това отношение iPhone с нищо не е по-добър или по-лош от останалите смартфони.

  3. Axxl

    ..кажи къде да гледаме за това и ние. Наистина е гадно да знаеш, че някой те следи денонощно. 🙁

  4. гогле

    Те не казват, че Гугъл не следи. Следи, естествено. Една гадост на прави друга гадост по-малка.

  5. stenly

    Ауууу, лоши ябълки, лоши ….а, големият Гуугъл въобще не следи собствениците на андроид. Тъкмо се забавлявахме с хисторито от тракинга за 2 години на един андроид.

Коментар