OpenFest 2019: как да се справим с технологичната реалност

Средата около нас става все по-технологизирана, което крие и известни опасности
(снимка: CCO Public Domain)

Как можем да да се справим със сложността и опасностите на все по-технологизираната ни околна среда – на този въпрос ще се опита да отговори седемнадесетият фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания – OpenFest.

Фестивалът ще се проведе на 2 и 3 ноември в София Тех Парк, форум „Джон Атанасов”. Програмата на OpenFest 2019 включва разнообразие от лекции в шест потока: Technical, Civic Hacking, Advanced Technical, OpenBiz, Social и Education.

В първата лекция на форума Георги Пенков, програмист и преподавател с дългогодишен опит, ще разкаже как новите технологии, даващи ни все повече възможности и все по-голям избор, правят ежедневието ни по-сложно и как да се справим с тези модерни предизвикателства.

По-късно Емануил Толев от Elastic ще запознае гостите с начините един бизнес да просперира, разработвайки софтуер с отворен код. В края на деня Марин Ташков ще изнесе лекция на по-нестандартна за фестивала тема – как да сме по-независими от енергийните дружества и да автоматизираме процесите по мониторинг и поддръжка на системата.

Опитният системен администратор Джон Хоули ще разкаже за интересните противоречия в съвременните технологии, както и защо програмистите трябва да обръщат повече внимание на хардуера.

Сред интересните лекции на английски език пък ще е тази на латвийския експерт по ИТ сигурност Кирилис Соловьовс. Той ще разкаже за голямо изтичане на информация за пароли през последната година и какво могат да направят засегнатите потребители в подобна ситуация.

Тази година посетителите ще могат да се присъединят и към един (или повече, за по-любознателните) от 14 уъркшопа, които ще се проведат паралелно с лекциите на конференцията. Темите са разнообразни, като включват както работа с различен хардуер и софтуер, така и нетехнологични занимания като йога и хакване на ключалки.

Коментар