Напрежение в общността на свободния софтуер

Личността на Ричард Столман предизвика сериозно брожение в средите на отворения код
(снимка: Richard Stallman / Twitter)

Преди броени дни Ричард Столман обяви, че се завръща в борда на директорите на Фондация Свободен Софтуер (FSF), но това предизвика остра ответна реакция сред някои организации и разработчици.

По-специално, правозащитната организация Software Freedom Conservancy (SFC) обяви прекъсване на всички отношения с FSF и прекратяване на всякакви дейности, които имат допирни точки с FSF.

От своя страна, Инициатива Отворен Код (OSI) се отказва да участва в събития, в които ще присъства и Столман. Тя също подчерта, че прекратява сътрудничеството с FSF, „докато Столман не бъде отстранен от ръководството на организацията”.

На 22 март Столман оповести, че отново е член на борда на директорите на FSF, след като напусна тази позиция през септември 2019 г. Сега Столман казва, че „няма планове да се оттегля повторно”.

Инициатива Отворен Код отбеляза, че напоследък общността на свободния софтуер се стреми да осигури „приобщаваща среда”, която приветства всички участници. Според OSI, изграждането на такава среда е невъзможно, ако лидерството се държи от хора, които се придържат към модел на поведение, който не отговаря на описаната цел.

OSI смята, че Столман не трябва да заема ръководни позиции в общностите на свободния софтуер. Аргументите са, че в миналото Столман е демонстрирал неподходящо поведение, ненавист към жените, негативно отношение към транссексуалните и хората с увреждания – нещо, което в съвременния свят е неприемливо за лидер на общност, особено общност, която претендира за уважение към свободата.

В писмото се казва, че общността вече достатъчно е толерирала лудориите на Столман, но такива като него вече нямат място в общността на разработчиците на отворен и свободен софтуер. Затова, според OSI, неговото ръководство може да се възприеме като вредна и опасна идеология.

Коментари по темата: „Напрежение в общността на свободния софтуер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Описват го като доста свестен човек в тази статия. Реклама ли целят?

  2. хохо

    xa, не съм подстрекател, ама съм сигурен, че на шопите ще им ядеш сопите за такива приказки. Те носят гащи, панталони, потури, но никога поли. Ако искаш иди в Перник и пробвай.

    Столман не на 70, а и на 170 пак си остава оригинала – човека, благодарение на когото имаме и СВОБОДЕН код. Отворения код не е равнозначен със свободен код, не всеки отворен код е свободен код. Затова и Столман им действа като тамян на облечените в расо дяволи.

  3. ха

    FSF като фондация се фокусират към финансовите си интереси. Откривай.
    Банани, какво против имаш шотландците и шопите, че да ги закриваш?

  4. Банани

    20 годишни жени с бради или мъже с поли – Закривай!

  5. Anonymous

    70 гoдишни старци в Fsf – Затваряй.

Коментар