Нужно ли е финансиране за разработчиците на проекти с отворен код?

Разработчиците, които допринасят за развитието на софтуера с отворен код, е редно да бъдат подкрепени от бизнеса, призовават експерти (снимка: CC0 Public Domain)

Преди броени дни Spotify определи четири проекта с отворен код, които да получат пари от неговия годишен фонд за подкрепа за FOSS (свободен софтуер и софтуер с отворен код) на стойност 100 000 евро. Решението разпали дебата дали ИТ фирмите, които разчитат на отворен код, имат моралното задължение да подкрепят общността на разработчиците, създаващи и развиващи проекти с отворен код.

„Всички получатели на парична подкрепа са независими проекти, които имат значение за технологичния набор на Spotify и за работата, която вършим“, заяви Тайсън Сингър, ръководител на отдела за технологии и платформи на Spotify, по повод решението на компанията да раздели 100 000 евро между няколко проекта за софтуер с отворен код.

Наред с подобряване на кодовата база, коригиране на уязвимостите в сигурността и продължаване на развитието на проектите, фондът има за цел да привлече вниманието към независими проекти с отворен код и тяхната стойност за широката общност. В крайна сметка четири проекта ще получат по 25 000 евро от FOSS фонда на Spotify: AssertJ, Jdbi, Testcontainers и Xiph.

Може ли да има справедливо финансиране за проектите за отворен код?

Решението стана повод за редица коментари. Някои изразиха съмнение, че влагането на 19 000-25 000 евро финансиране в отделен проект с отворен код отразява истинската стойност, която проектът осигурява на частния бизнес.

Реално много фирми са изградили своя бизнес на базата на софтуер с отворен код, казва Аманда Брок, главен изпълнителен директор на OpenUK. „Той формира инфраструктурата на техните цифрови услуги. Красотата на софтуера с отворен код е в това, че има свободен поток на софтуера: при спазване на лиценза той е свободно достъпен за използване от всекиго за всякакви цели.“

Тази пълна свобода обаче е довела до дисбаланс между „поддържащите“ отворения код, които обичайно пишат код доброволно, в свободното си време, и тези, които го използват в комерсиална сфера и изкопчват милиони и милиарди долари благодарение на правото на свободно ползване на кода.

Лицензирането на отворения код го прави свободно достъпен и позволява въпросния дисбаланс, казва Брок. Според нея сега бизнесът, който използва проекти с отворен код и разчита на тях за своя просперитет, трябва да намери справедлив начин да „върне услугата“ на обществото на разработчиците на софтуер с отворен код.

„Днес отвореният код формира основата на множество национални и критични инфраструктури – така, както формира основата за успеха на организации като Spotify. Трябва да похвалим компанията за нейното решение да сподели своя икономическия успех, станал възможен именно благодарение на софтуера с отворен код“, казва още Брок. По думите й, това е стъпка в правилната посока и тя следва да вдъхнови и други бизнеси да направят същото.

Ако няма финансова подкрепа, съществува реален риск много проекти с отворен код да спрат да се развиват, казват специалисти. Но колко точно финансиране е нужно, колко би било достатъчно? Това са въпроси, които остават отворени

Финансовата устойчивост и FOSS

„Цялата идея на отворения код е, че това е обща собственост, за която всички ние допринасяме и от които всички се ползваме,“ обяснява Джо Брокмайер, участдник в софтуерната фондация Apache и е бивш служител на Red Hat, а понастоящем ръководител на общността на Percona. „Навярно бихме могли да се питаме: достатъчно ли прави Spotify? Но за мен това би било грешен начин да се гледа на решението. Spotify прави нещо повече от много организации.“

Приносът на Spotify може би не е еквивалентен на стойността, която фирмата извлича от FOSS. НО нямаше да е така, ако всички организации, които се възползват от отворения код, също се постараят да дадат своя принос. Това е важно да се обмисли, защото проектите с отворен код имат нужда от устойчивост. Съответно организациите, които се възползват от отворения код, е редно да помогнат за постигането на тази устойчивост.

В сърцето на проблема с FOSS e идеята да имаме увереност, че продуктът с отворен код има дълготрайност, Казва Мер Плах, технологичен ръководител на инициативите с отворен код в Spotify, относно финансовата устойчивост. Това е въпросът, пред който е изправена общността на отворения код.

Коментар