Първи в света – цветен E Ink дисплей в А2 формат

Цветният E Ink дисплей с формат А2 е досущ като хартиен плакат 
(снимка: Sharp)

Дисплеите с цветно електронно мастило (E Ink) постепенно намират своето място в различни сценарии на използване, където техните ергономични характеристики и икономичност са съществено предимство. Сега японската компания Sharp бележи прогрес в E Ink разработките с уникален дисплей-плакат.

За изложението Sharp Tech-Day, което ще се проведе в Токио от 10 до 12 ноември, компанията подготвя първия в света A2 дисплей (28-инчов) с панел E Ink Spectra 6. Това са нови цветни екрани от E Ink, които използват така нареченото “електронно мастило” и са способни да показват още повече цветове с впечатляващи нива на контраст за тази категория продукти.

През април тази година E Ink представи екрани Spectra 6, които могат да се похвалят с контрастно съотношение 30:1, или три пъти по-високо от другите цветни E Ink екрани. Това означава, че цветовата гама на новите екрани ще бъде по-голяма, а също така цветовете няма да са толкова бледи, както на предишните поколения E Ink дисплеи.

В допълнение, E Ink и неговите партньори ще представят Spectra 6 екрани за електронни четци. Между другото, на изложението Sharp Tech-Day ще бъде показан и нов 8-инчов цветен дисплей за четци на електронни книги, но все още не е уточнено какъв.

Що се отнася до електронния дисплей E Ink Spectra 6, неговите размери ще бъдат 420×594 мм – това е електронна хартия (постер) формат А2 или 28,6 инча по диагонал. Цялата електроника се побира в дисплея. Благодарение на технологията Sharp IGZO, кабелите и електрониката са доста тънки и заемат малко място.

Самият дисплей е лек и може да замени хартиени плакати без подсилен монтаж. По време на работа такива дисплеи не консумират електроенергия, като запазват изображението, заредено на екрана, непроменено, условно за неопределено време.

Коментар