Плаваща AI платформа ще функционира като суверенна държава

Клъстерът може да плава в международни води и да се счита за суверенна национална държава (снимка: Del Complex)

Необичайно решение за платформа с изкуствен интелект изненадва както технически, така и концептуално. Компанията Del Complex разработи плаваща платформа с 10 000 ускорителя Nvidia H100, която ще функционира напълно автономно, като отделна държава. 

Проектът BSFCC (Blue Sea Frontier Compute Cluster) представлява изчислителен клъстер – технически, това е плаваща платформа, в която се помещава център за данни за изпълнение на задачи с изкуствен интелект. По-точно, система включва повече от 10 000 ускорителя Nvidia H100.

Платформата е поставена във водата не за по-добро охлаждане, както може да се предположи. Идеята е съвсем различна, подходът е нещо ново за AI пазара и в същото време се явява отговор на възникващите опити за контрол върху разработките с изкуствен интелект.

Една такава платформа може да плава в международни води и да се счита за суверенна национална държава. Така клъстерът ще заобиколи ограниченията, наложени от приетите наскоро регулации на изкуствения интелект в САЩ и ЕС.

Del Complex казва, че BSFCC отговаря на всички критерии за обявяване на платформата за държава, включително постоянно население, определена територия, правителство и възможност за влизане в отношения с други държави.

Платформата BSFCC разполага с повече от 10 000 ускорителя Nvidia H100
(снимка: Del Complex)

Платформата ще бъде частично захранвана от слънчеви панели. Разбира се, това не е достатъчно за такава мощна система и затова са предвидено също газови и парни турбини.

Нещо повече, компанията не смята да се ограничи само с един такъв клъстер. Могат да се появят много платформи с различни характеристики. 

Del Complex публикува снимки на платформата, но не е ясно дали компанията сама ще пусне клъстерите във водата или ще предлага готови решения на клиенти. Като цяло, перспективите пред подобен необичаен проект са все още неясни.

Коментар