Невидимо устройство предава музика

Учени от университета на Калифорния в Ървайн, САЩ, създадоха радиодетектор с 1000 пъти по-малки размери от обикновените радиоприемници. По време на експеримента Питър Бърк, ръководител на група по нанотехнологии, и Крис Рътерглен са успели да предадат чрез него музика в рамките на една стая.
Изследователите са построили своя нанопродукт от въглеродни нанотръби (наскоро открита алотропна форма на въглерода) с диаметър няколко атома. Устройството действа като демодулатор – превръща радиовълните в аудио сигнали.   
За целите на експеримента е бил използван съвсем обикновен iPod плеър. Радиовълните от него са предавани към нанодетектора, отдалечен на няколко метра разстояние. Детекторът, от своя страна, е изпращал аудио сигнала към усилвател и колонки.
Учените отбелязват, че са демонстрирали само един от ключовите компоненти на системата. В бъдеще те възнамеряват да разработят и останалите елементи, така че да бъде създадено пълноценно наноустройство за предаване на сигнали, което ще бъде невидимо за човешкото око.
Подробности за наноразработката ще бъдат публикувани в ноемврийския брой на списание Nano Letters.

Коментар