Microsoft отстъпи пред Европейската комисия

Microsoft се съгласи с три от условията на Европейската комисия (ЕК) по нашумелия антимонополен казус, който двете страни се опитват да решат в продължение на няколко години.
Според съобщение на ЕК от понеделник, софтуерната корпорация ще осигури на разработчиците на отворен код достъп до информация за интероперативност на своите продукти (способността им да взаимодействат с продуктите на други разработчици).
Microsoft освен това се е съгласила да намали общата сума на плащанията за ползване на нейна информация до еднократната такса от 10 000 евро. Намаляват също и таксите за лицензи на Microsoft продукти от 5,95% на 0,4%.
Изискванията на ЕК бяха поставени с директива от 2004 година, когато на Microsoft беше наложена глоба от 497 милиона евро за нарушаване на антимонополните закони на пазара на сървърни операционни системи за работни групи. Тогава ЕК прие решение срещу монопола на корпорацията, като я задължи да осигури при разумни условия информация за интероперативност на нейния софтур с продуктите на други разработчици.

Коментар