BlackBerry обсъжда план за продажба

Вариантът за продажба на BlackBerry на чужд инвеститор става все по-акгуален

Вариантът за продажба на BlackBerry на чужд инвеститор става все по-актуален

Канадският производител на смартфони BlackBerry обсъжда план за продажба на компанията на чужд инвеститор, който подлежи на одобрение от правителството, предаде Блумбърг.

Затруднена финансово, BlackBerry вече е формирала специален комитет към борда на директорите, който разработва алтернативни стратегии за бъдещето на компанията. Един от вариантите е нейната продажба.

Не е изключено преговорите с канадски инвеститори да приключат с неуспех и BlackBerry да потърси спасение в чуждестранни фондове или корпорации. Подобен сценарий обаче крие потенциални проблеми, тъй като BlackBerry притежава редица секретни обекти и има договори с правителствени организации, вкл. военни, в Канада и САЩ.

Ръководството на компанията планира да се срещне със законодатели и представители на правителството, за да обсъди някои особености на закона за инвестиции на Канада, който регулира придобиването на местни компании от чужди такива. Според действащия в момента закон, всяка сделка по поглъщане на стойност над 344 млн. канадски долара (322 млн. щатски долара) подлежи на задължителна проверка от правителството.

Юристи от Fasken Martineau DuMoulin LLP коментират, че BlackBerry трябва да обоснове целесъобразността от продажба на активи на чуждестранен инвеститор, въпреки потенциалната заплаха за националната сигурност на Канада и САЩ.

Все пак шансовете на компанията да се продаде сега са много по-големи отколкото преди пет години, когато BlackBerry беше водещ доставчик на смартфони, считат юристите.

Коментар