Еър Байтс България изгражда оптична мрежа в София

Интернет доставчикът Еър Байтс България ще завърши първия етап от изграждането на опорен оптичен пръстен в София до края на 2007 г., съобщават от компанията. Така близо 40% от мрежата на доставчика в столицата ще бъде подземна.
Проектът цели да подобри обслужването на клиентите и надеждността на мрежата, като покрие всички законови изисквания на Европейския съюз, свързани с доставката на интернет, уточняват от компанията.
"В наш интерес е най-бързо да положим цялата си мрежа под земята и вътрешно да окабелим сградите, заради кражбите на кабели и комутатори, които се отразяват негативно върху качеството на услугите и ни носят финансови загуби”, каза Самир Ал-Уакиил, регионален мениджър на Еър Байтс.
“Също толкова важни за нас са и разпоредбите на Комисията за регулиране на съобщенията. Затова и решихме основният ни приоритет през тази и следващата година да е изграждането на подземна оптична мрежа и модернизацията на съществуващата. По този начин ще намалим авариите, причинени от кражби и вандализъм и ще увеличим надеждността, сигурността и обхвата на предлаганите от нас услуги", допълни Ал-Уакиил.
Изграждането на подземна оптична свързаност в кварталите Дружба 1, Гео Милев, Красна поляна, Красно село, Лагера, Павлово, Иван Вазов, Стрелбище, Бъкстон и Борово ще бъде завършено до края на 2007 г. Компанията планира да продължи разширяването на оптичната си мрежа през 2008 г. в кварталите Света Троица, Разсадника, Надежда, Овча Купел, Суха река, Лозенец и Хаджи Димитър.
Еър Байтс ще свърже всяка сграда в района на покритие с оптичен кабел и така ще осигурява на клиентите си достъп със скорост до 100 Mb/s. Към края на 2007 г. Еър Байтс ще стартира Интернет портал, който е част от стратегията на компанията за създаване на общност не само в България, но също в Румъния, Полша и Украйна. Порталът ще предложи забавления, комуникация и полезна информация.
През 2008 г. Еър Байтс планира да пусне телефонни услуги и цифрова телевизия.
Еър Байтс е придобила 7 LAN мрежи в София и в момента обслужва около 11 000 клиенти в 30 столични жилищни квартала. "Качеството на закупените мрежи много често изисква значително подобряване, за да бъдат доставени надеждни услуги", допълни Ал-Уакиил.
Еър Байтс разполага със собствен главен международен оптичен пръстен, който свързва всички страни, където компанията развива дейност. Дружеството e част от холдинг, който обединява четири компании, с име Еър Байтс, специализирани в предоставянето на Интернет услуги в Централна и Източна Европа. Освен в България компании Еър Байтс има в Полша, Украйна и Румъния.

Коментар