Форум на Cisco привлече над 800 души в кино Арена

Форум на Cisco привлече над 800 души в кино Арена
Световни имена от IT сектора са специални гости на ciscoexpo2006
28-06-2006
Двудневният IT форум ciscoexpo2006, който стартира днес в кино Арена Младост, привлече над 800 участника. Сред тях са водещи IT специалисти и мениджъри, представители на държавната администрация, медии и търговски партньори на Cisco Systems.
„Далеч съм от идеята, че можем да се конкурираме със Световното първенство по футбол, но днес откриваме едно от най-важните събития в света на технологиите”, каза Петър Иванов – директор на Cisco Systems България.
Ciscoexpo 2006 e „събитието, което през следващите месеци ще определя работата на специалистите по комуникационни технологии в България”, по думите на Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Той каза още, че “мрежовите технологии са ключът към бъдещето на всяка нация” и обеща през следващите месеци държавата да положи още много усилия за развитието на комуникациите у нас.
Юрген Бот, старши директор „Развиващи се пазари” в Cisco Systems, говори за „трансформиращата сила на технологиите” и направи атрактивна демонстрация на действащи решения в областта на търговията на дребно. Той показа визуално как един магазин може да бъде свързан с команден център за сигурност, който се намира в държава на другия край на света и осигурява светкавична реакция при залавянето на нарушител в магазина. Ключът към това решение е интегрираното устройство за IP комуникация на Cisco Systems, благодарение на което се осъществява пренос на звук, картина и данни.
Според Юрген Бот, IP технологиите реално могат да помогнат за повишаване на стандарта на живот и за постигане на по-висока конкурентност на страната ни в глобален мащаб. Той обясни, че Cisco Systems се развива с изключително бързи темпове у нас и прави значителни инвестиции, защото макроикономическите показатели на страната ни са много добри и скоро ще бъдем част от ЕС. Според него в момента страната ни е във фазата на бурно изграждане на инфраструктура и развитие на технологиите, което ще повлияе положително на развитието на публичния сектор и качеството на услугите.
Ищван Кирай, директор бизнес развитие в T-Systemя, Magyar Telecom (която е собственик на Орбител) сподели опита на Унгария в развитието на технологиите и комуникациите в периода преди присъединяването на страната към ЕС.      
Специално за ciscoexpo’06 пристига и един от най-висшите мениджъри на Cisco Systems, отговарящ за пазарите на компанията в 130 държави – Джулиан Лайтън, вицепрезидент за стратегическо и бизнес развитие на Cisco Systems. Той ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и с председателя на ДАИТС – Пламен Вачков, на които ще представи бъдещите планове на Cisco Systems за България. Предвижда се още Джулиан Лайтън да се срещне с вицепремиера и министър на икономиката Румен Овчаров.
Мотото на ciscoexpo2006 е „Мрежа от възможности”. Двудневната програма включва лекции и практически демонстрации на действащи решения и е разделена на няколко потока: решения за публичния сектор, за корпоративни клиенти, телекомуникационни услуги и др. В специален „бизнес поток” са предвидени лекции за мениджъри. 
Акцент в програмата са решенията за публичния сектор с фокус върху здравеопазването, образованието, земеделието и обществената сигурност,  вкл. дейността на полицията и комуникацията между отделните звена на правителството и общинските структури по проекта „Connected Republic”.

Коментар