Twitter може да привлече $16 млрд. от IPO

Анализаторите очакват висок интерес към акциите на Twitter

Анализаторите очакват висок интерес към акциите на Twitter

Цената на Twitter може да достигне 16 милиарда долара на борсата, предполагат анализатори. Това би било голям успех за собствениците на социалната мрежа, като се имат предвид, че приходите на Twitter от реклама през 2013 година ще са около 600 милиона долара.

По-рано тази седмица компанията внесе заявление за IPO в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ. Първично публично предлагане на акции могат да правят само компании с годишни приходи не по-малко от 1 милиард долара. Засега не е известно кога точно социалната мрежа ще излезе на борсата и при какви финансови параметри.

Според анализатора Майкъл Пачтер от WedBush Securities, в момента стойността на Twitter е между 15 и 16 млрд. долара. При тази оценка, инвеститори като Union Square Ventures, Bezos Expeditions, Spark Capital и Institutional Venture Partners, които вложиха общо 1,2 млрд. долара в проекта, ще получат солидна възвръщаемост от IPO-то на компанията, пише Forbes.com.

eMarketer прогнозира, че през 2014 година приходите от реклама на Twitter ще достигнат $1 млрд. Логичният въпрос е може ли Twitter да струва 16 пъти повече от своя годишен приход? Изглежда – да, като се има предвид, че в момента цената на Facebook е 18,4 пъти по-висока от годишните й доходи, а на LinkedIn – 23,1 пъти.

Възможно е дори цената от $16 млрд. да се окаже занижена за Twitter. Във всички случаи, компанията е избрала удачeн момент за IPO и ще срещне висок интерес от страна на инвеститорите, смятат повечето анализатори.

Коментар