Facebook приложение мери консумацията на вода

Има няколко прости  стъпки, с които можем да намалим консумацията, а пестенето е ключова сред тях

Има няколко прости стъпки, с които можем да намалим консумацията, а пестенето е ключова сред тях

Софтуер на компанията Electrolux помага на хората да намалят потреблението си на вода – един от най-ценните ресурси на планетата. Чрез Facebook приложение всеки може да определи индивидуалното количество използвана вода.

YourWaterMark е част от дългосрочния ангажимент на Electrolux по опазване на водните ресурси. Точността на измерване и ефикасността на приложението е доказана от екологичната организация Global Green USA.

Electrolux цели да намали потреблението на вода в дейността си с 20% до 2014 г. Компанията фокусира вниманието си върху уредите, които създава, в частност миялните й машини използват 40% по-малко вода, отколкото преди 10 години, а пералните – 63% по-малко, пише GreenTech.bg.

„Водата е основен, но в същото време ограничен ресурс. Милиони хора по света са засегнати от недостига или липсата на достъп до чисти източници. Като производител на домакински уреди, за нас е важно да дадем своя принос и да действаме отговорно спрямо природата и изчерпаемите ресурси”,  споделя Хенрик Сундстрьом, ръководител на отдела по устойчивост в Electrolux.

YourWaterMark дава и допълнителни съвети за намаляване на потреблението от Зем Хоакин, еко експерт и основател на EcoFabulous.com. „Става въпрос за малки промени, като например миене на плодове и зеленчуци в купа, а не под течаща вода, а след това повторно използване на водата за поливане на стайни растения. Макар и малки на пръв поглед, тези ежедневни навици оказват изключително голямо влияние”, коментира Зем Хоакин.

Стряскаща е статистиката за влиянието на човека върху природните ресурси. По данни на Департамента на ООН по икономическите и социални въпроси (DESA), до 2025 г. 1,8 милиарда души ще живеят в страни или региони с абсолютна липса на вода, а две трети от населението ще живее при неблагоприятни условия, свързани с недостига на този ресурс. Съществуват обаче няколко прости, но важни стъпки, с които можем да намалим консумацията и да подобрим качеството на водата. Пестенето е ключова сред тях.

Коментар