GPT-4 “изпива” до 1,5 л вода, за да генерира 100 думи

Поддържането на работата на изкуствения интелект е в разрез с екологичните цели
(снимка: CC0 Public Domain)

Не е тайна, че работата на генеративния изкуствен интелект е свързана със значителни разходи. Проучване в САЩ разкри количествените измерения на тези разходи, що се касае до консумацията на вода и електроенергия от центровете за данни.

Точният обем на потреблението на вода от чатботовете варира в зависимост от щата и близостта на потребителя до центъра за данни – оказва се, че колкото по-малко вода консумира AI, толкова по-евтина е електроенергията в този регион и толкова по-голям е обемът на потреблението на ток, отбелязва Tom’s Hardware.

Така например, в Тексас са необходими 235 мл вода, за да се генерира имейл от сто думи, а във Вашингтон за същата задача се изразходват 1408 мл. Това не изглежда като огромно количество на пръв поглед, но числата растат много бързо, когато потребителите стартират големия езиков модел GPT-4 няколко пъти седмично или дори на ден, за да генерират обикновен текст.

Центровете за данни са големи потребители на вода и електричество, което означава, че цените на тези ресурси растат в градовете, където се изграждат подобни съоръжения. Например, обучението на модела Meta LLaMA-3 изисква 22 милиона литра вода – това е същото количество, необходимо за отглеждане на 2014 кг ориз, или колкото потребяват 164 американци годишно.

Цената на електроенергията, консумирана от GPT-4, също не е евтина. Ако всеки десети работещ американец използва модела веднъж седмично в продължение на една година (52 заявки за 17 милиона души), ще са необходими 121 517 MWh електроенергия – достатъчно за захранване на всички домакинства в американската столица за 20 дни. И това е нереалистично лек случай за използване на GPT-4.

Представители на OpenAI, Meta, Google и Microsoft – най-големите компании в областта на изкуствения интелект – потвърждават ангажимента си за намаляване на потреблението на ресурси от AI, без да представят реални планове за действие.

Говорителят на Microsoft Крейг Синкота заяви, че компанията възнамерява да “работи върху методи за охлаждане на центрове за данни, които напълно премахват потреблението на вода”, но не уточки как.

Практиката досега показва, че печалбите от изкуствения интелект са с по-висок приоритет от прокламираните от компаниите екологични цели. Това се потвърждава от проучване, проведено от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Изкуственият интелект изисква значителни количества вода за охлаждане на сървърите в центровете за данни, дори когато те просто генерират текст. Ако към това добавим високото натоварване на електрическата мрежа, разходите за работата на AI стават колосални.

Коментар