Бизнесът с ДНК тестове в Интернет процъфтява

 
Две услуги, пуснати само за една седмица, се възползват от нарастващия интерес към ДНК тестовете, с които хората целят да открият свои прародители и да научат повече за своя живот. GeneTree и DNA Ancestry продават ДНК комплект от инструменти за по-малко от $200.
Потребителите могат да си направят онлайн семейни родословни дървета и да се свързват с други хора, с които имат съвпадения на ДНК, за да възстановят своята семейна история.

През последните години търсенето на родословие стана много популярно, след като онлайн услугите подобриха достъпа до големи бази данни за имиграционни, военни и други архиви от целия свят. Според Pew Internet и American Life Project, една четвърт от интернет потребителите са правели онлайн проучвания за свои прародители. Напоследък много от тях започват да използват ДНК тестове, за да получат допълнителни данни, които биха им помогнали в търсенето.

Макар че ДНК-то няма да даде всички отговори, като например имена и точни дати, то може да открие нови следи, писа news.yahoo.com. Сред групите, които най-вероятно ще бъдат принудени да прибягнат до ДНК тестване, ако искат да открият своите корени, ще попаднат афро-американците, тъй като много от които изпитват затруднения да намерят корените си след робството в САЩ. Потенциални потребители са и източноевропейците, евреите и други групи, разполагащи с откъслечни следи за своите корени.

GeneTree и Ancestry присъединяват своите услуги към тези на Family Tree DNA и още няколко компании. GeneTree имат ексклузивен достъп до записите на нестопанската организация Sorenson Molecular Genealogy Foundation, която е събрала проби от 100 000 души от целия свят и е извършила родословно проучване за тях, за да създаде база от данни с 6 милиона души. GeneTree е най-новият проект на милиардера и предприемач в областта на медицинските устройства Джеймс Соренсен и неговия син.

Ancestry пък създава своята ДНК база най-вече чрез усилено търсене, като от компанията обещават до 6 месеца да разполагат с генетични профили на 50 000 души.

И двете компании, GeneTree и Ancestry, използват комплект инструменти за ДНК тестове на Sorenson Genomics. GeneTree изпраща прибор за почистване на уста, който след използване потребителите слагат в специален съд и го изпращат обратно по пощата за $99 или $149 в зависимост от количеството ДНК, което искат да бъде анализирано.

При Ancestry, потребителите връщат секрет от вътрешната част на бузата си. Компанията предлага по-голяма разновидност от тестове, в сравнение с конкурента си. Високият клас тест обаче, сравним с този на GeneTree, струва $179.

Освен намирането на съответствия между ДНК данни, пробите могат да помогнат да се прецени най-вероятния произход на прадедите на даден човек от преди хиляди години. Това позволява на потребителите визуално да проследят миграцията назад във времето до първите хора, за които се вярва, че идват от Африка.

В сайта на GeneTree всеки член на семейство от дадено онлайн родословно дърво, независимо дали е потребител на GeneTree или не, получава персонална страница със своя профил. На нея той може да добавя снимки, видео и други документи към своята или към страниците на своите роднини, използвайки безплатни инструменти от компанията Sorenson Media.

Ancestry вече разполага с някои инструменти за добавяне на снимки и други файлове и планира допълнително към това да добави още характеристики до края на годината. Така например, компанията ще позволи на потребители с една и съща фамилия да могат да сравняват своите ДНК резултати и да си сътрудничат.

Коментари по темата: „Бизнесът с ДНК тестове в Интернет процъфтява”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Бизнесът с ДНК тестове в Интернет процъфтява. За сега най-процъфтяващ е бизнесът за ДНК тестове на д-р Емил Борисов Трифонов, собственик на кухата Фирма “Хелт превент”, скрита зад гаражната врата на ул. “Хайдушка гора” 11 в кв. Красно село, София. Той просто взема парите и се покрива, без да прави тези тестове. Е, на това му се казва 100% процъфтяващ и печеливш бизнес. И най-важното е, че държаната го покровителства. Въпреки многото сигнали срещу него. тя не си мръдна пръста да вкара мошени в правия път-дранголника.

Коментар