Предлагат вече и домейни на кирилица

Сдружение Унинет започна да предлага услугата „регистрация на Интернет домейни на кирилица" за българските потребители, съвместно с компанията i-DNS.net International (i-DNS.net) – доставчик на многоезични домейни в света.
Продажбите стартират за зони .бг, .инфо и .име чрез членовете и регистратори на сдружението. Всеки може да бъде акредитиран като регистратор, като спази няколко условия, уточняват от Уинет.
Възможността за употреба на Интернет адреси на кирилица ще позволи на потребителите в България, които не владеят английски език, да получат лесен достъп до глобалната мрежа, както и да притежават домейни с желаните от тях имена или търговски марки, посочват от Унинет.
Сдружението е в процес на преговори с българските интернет доставчици, което ще позволи използване на адресите на кирилица преди официалното им одобрение от ICANN през следващата година. Уинет разчита по този начин да си осигури и подкрепа пред другите кандидати.
Унинет ще подаде кандидатура пред ICANN за получаване на официален статут на регистър за избраните зони. Към 20 октомври сдружението има подписан договор за съвместна дейност с Интернет доставчика от София – Megalan и всички негови клиенти могат да работят свободно с домейните на кирилица. Сдружението е подкрепено и от Мултилинк ООД (Русе) и Citylan.bg (Пазарджик).
Сдружение Унинет е създадено през юни 2007 г. с основна дейност координиране, внедряване и популяризиране на технологии за регистрация на Интернет домейн имена на кирилица. Учредители на сдружението са фирмите Уникарт, Сердика Софтуер и хостинг компаниите www.ICN.bg и Superhosting.bg.

Коментар