Мобилните устройства затормозяват ИТ отделите

Навлизането на персоналните мобилни устройства в работата създаде сериозни главоболия на ИТ отделите

Навлизането на персонални мобилни устройства в работата създаде сериозни главоболия на ИТ отделите

Мобилните устройства постепенно заемат работното пространство, като увеличават и усложняват работата на ИТ отделите, което често влияе отрицателно и на служителите, и на ИТ специалистите, отговорни за поддръжката, като и двете страни чувстват неудовлетвореност.

Въпреки наличието на готови решения за управление на мобилни устройства (MDM), само 37% от компаниите ги използват активно, сочи проучване на CDW. Този факт ескалира проблема със сигурността на корпоративните данни, който създава огромни главоболия на ИТ отделите.

Устройствата за сигурност, наред с данните и мрежите, които те използват, винаги са били и ще бъдат предмет на повишено внимание. Но защитата на служителите и работодателя е само един от петте ключови аспекта в управлението на мобилните устройства, използвани на работното място.

За да бъдат управлявани грамотно тези устройства, съответно натоварването на мрежите, предизвикано от тях, на ИТ отделите е необходима системна стратегия. На този етап ИТ поддръжката на мобилните устройства остава далеч от желаното ниво, сочи проучването.

Едва 41% от анкетираните служители, които ползват персонални мобилни устройства в работата си, дават оценка добър или отличен на ИТ политиката на своята компания, пише eWeek. Същевременно, 64% от ИТ специалистите оценяват с добър или отличен работата на собствените си отдели.

В перспектива, 90% от анкетираните ИТ специалисти споделят, че използването на персонални мобилни устройства на работното място ще расте, което ще окаже силно влияние на мрежите на компаниите. Очакват се повишаване на изискванията към пропускателната способност (63%), увеличаване на времето за реакция на мрежите (39%), както и на изискванията към сървърите (44%) и сторидж системите (37%).

Четири от всеки десет анкетирани (39%) отбелязват, че производителността на мрежата им вече страда от мобилните устройства.

Но защо при тези факти организациите не бързат да се възползват от готови решения за управление на мобилни устройства? Причината, според авторите на анализа е, че мобилните устройства са все още сложна и многоаспектна материя и за ИТ отделите, които работят под напрежение и с ограничени бюджети, е трудно да разберат кой проблем трябва да решат най-напред.

ИТ отделите се нуждаят от цялостен, системен подход към мобилните устройства, който да опрости управлението им и да намали както разходите на средства, така и на време. За целта те могат да ползват готовите решения за управление на мобилни устройства (MDM) и решенията за управление на мобилни приложения (MAM).

Коментар