ЕК иска нов договор срещу ментетата

Европейската комисия (ЕК) ще поиска мандат от държавите-членки на ЕС за подписване на нов договор срещу фалшификациите в търговията (ACTA) с основните партньори, между които САЩ, Япония, Корея, Мексико и Нова Зеландия.

Такъв договор би подкрепил опитите за защита на европейската интелектуална собственост по света, което е основен момент от търговската стратегия на ЕС за Глобална Европа, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Целта на договора срещу фалшификациите в търговията е да осигури международна структура на високо ниво, която да засили глобалното налагане на правата за интелектуална собственост. Структурата ще защитава също потребителите от рискове за здравето и безопасността им, свързани с много от фалшивите продукти.

“Един нов международен договор срещу фалшификацията ще помогне за създаване на глобален златен стандарт при налагане на правата на интелектуалната собственост”, заяви европейският комисар по търговията Питър Менделсън.

ЕС непрестанно настоява държави като Китай да наложат закони срещу фалшификацията и да се увеличат законовите наказания при кражба на интелектуална собственост. По-близко сътрудничество в международен мащаб може да засили този натиск, смятат от ЕК.

Очаква се новият договор да създаде силна модерна законова рамка, която да отразява променящата се същност на кражбата на интелектуална собственост в глобалната икономика. Тук се имат предвид навлизането на лесни за копиране дигитални устройства за складиране на информация и повишаващата се опасност от заплахи за здравето от фалшиви хранителни стоки и фармацевтични продукти.

Коментар