Пробив на Western Digital при твърдите дискове

Производителят на твърди дискове Western Digital обяви, че е постигнал своеобразен технологичен пробив. Компанията демонстрира дискове с перпендикулярен (PMR) запис с плътност 520 Gb/in2 (гигабита на квадратен инч), което е най-високата плътност досега в производството на HDD.
Безпрецедентната плътност се постига с нова технология PMR/Tunneling Magneto-Resistive (TuMR), използвана в главите за четене/запис. Подобно ниво позволява да се произведат 3.5-инчови устройства с плочи с капацитет 640 GB (гигабайта), което на практика означава възможност за твърди дискове с размер 3 TB (терабайта). Според прогнозите, подобен капацитет ще е стандарт през 2010 година.
В момента най-добрите дискове на пазара използват запис с плътност около 250 Gb/in2.  Eдно от най-атрактивните устройства на Western Digital е 2.5-инчовият модел 250 GB WD Scorpio, който е с плочи с плътност 250 Gb/in2, съобщиха от дистрибутора Солитрон.
Western Digital демонстрира своята нова технология в собствените си лаборатории във Фриймонт, Калифорния. Иновацията беше представена и на конфереция за напредъка на технологиите за перпендикулярен запис, проведена неотдавна в Токио.

Коментар