Huawei достави оборудване за първата мрежа LTE-A 3,5 GHz

Huawei участва в първия тестов проект за мрежа LTE-A 3,5 GHz

Huawei участва в първия в света тестов проект за мрежа LTE-A 3,5 GHz на японския оператор Softbank

Китайският производител Huawei достави оборудването и участва в изграждането на първата в света тестова мрежа LTE-A 3,5 GHz.

Инсталацията в Япония поддържа скорост на даунлоуд 770 мегабита в секунда (Mbps), благодарение на усъвършенствана технология LTE-A 3,5 GHz. Демонстрацията е извършена в Токио от оператора SoftBank, в сътрудничество с China Mobile, UK Broadband, представители на форума WiMAX и компании производители на чипове.

Проектът е по инициатива на групата Global TD-LTE и цели форсиране на сроковете за реализация на честотния спектър 3,5 GHz.

Оценката на производителността показва, че мрежата може да обезпечи услуги от премиум-клас за гъсто населени райони. Средната скорост на даунлоуд на различните станции е била около 500 Mbps. Технологията решава ефективно проблема със слабото покритие и шумовете от съседни честоти.

SoftBank демонстрира и прототип на LTE TDD 3,5 GHz система със скорост на даунлоуд до 1,2 гигабита в секунда (Gbps) при работа със свръхшироколентов RRU (отдалечен радиовъзел) на  Huawei. Очаква се през 2015 г. Япония да усвои честотния спектър 3,4-3,6 GHz за комерсиални 4G мрежи.

Коментар