Стивън Елоп взима $25,4 млн. след сделката Microsoft-Nokia

Стивън Елоп е един от големите печеливши в сделката между Microsoft и Nokia

Стивън Елоп е един от големите печеливши в сделката Microsoft-Nokia

Стивън Елоп, доскорошният CEO на Nokia, ще бъде един от големите печеливши след финализиране на сделката с Microsoft за продажба на телефонния бизнес на компанията.

По информация от Уол Стрийт Джърнъл, Елоп ще получи възнаграждение в размер на 18,8 милиона евро (около 25,4 милиона долара).

В тази сума влизат над 4,1 милиона евро заплати и премии във вид на акции за повече от 14,6 милиона евро. 70% от разходите за Елоп ще поеме Microsoft, а останалата част ще плати Nokia.

Стивън Елоп дойде в Nokia именно от Microsoft, като при този трансфер получи 6,2 милиона долара от Редмънт. Още с неговото постъпване в Nokia, мнозина анализатори твърдяха, че той е троянски кон и целта му е да подготви компанията за изгодно поглъщане от Microsoft.

Събитията след това потвърждават подобна теза – Елоп насочи Nokia към платформа Windows Phone, свеждайки я до малък играч на пазара за смартфони. В крайна сметка Microsoft погълна телефонния бизнес на Nokia за нищожна сума от 7,2 милиарда долара.

Съгласно условията на сделката, след нейното финализиране Стивън Елоп ще напусне Nokia и ще оглави подразделението за мобилни телефони на Microsoft в ролята на изпълнителен вицепрезидент по устройства и услуги в корпорацията. Неговото име се посочва и като евентуален бъдещ CEO на Microsoft, след решението на Стив Балмър да се оттегли от заемания пост.

Коментари по темата: „Стивън Елоп взима $25,4 млн. след сделката Microsoft-Nokia”

добавете коментар...

  1. apple

    Кривата на консолидация, т. н. затихване на процесите на пазара неизменно клоняща към минус безкрайност е тази, която задължително ще докаже, че авторските права върху ръкописа на библията – печатните издания е дело на който се е подписал отдолу. проф. Етимов

  2. Avatar952

    az, нещата са много прости – купени са. Нокиа пропусна бума на смартфоните и отиваше към фалит, ако не беше Микрософт. Явно уговорката с борда на директорите е била да смъкнат цената на компанията срещу запазване на топлите им местенца, а акционерите да го ду**т. Просто Елоп беше изпратен в Нокия да наблюдава и контролира процеса, явно се е справил добре щом получава 25млн. бонус.

  3. az

    Много отдавна беше ясно каква е целта на назначаването му в Нокия! Не е виновен той а борда на деректорите! Или са тъпаци или са купени!

Коментар