Microsoft намекна за появата на таблетфон

Тами Релър загатна за планове на Microsoft да пусне устройства от типа таблетфон

Тами Релър загатна за планове на Microsoft да пусне устройства от типа таблетфон

Въпреки загубите, които понесе от проекта за Windows RT таблети, Microsoft въобще не възнамерява да се откаже от този бизнес.

Според публикация в CNET, компанията подготвя второ поколение Surface таблет и редица нови устройства под управление на критикуваната мобилна система Windows RT.

Очаква се Microsoft да пусне не само таблети, но и устройства от тип таблетфон, които запълват нишата между смартфоните и таблетите, става ясно от изявление на изпълнителния вицепрезидент по маркетинг Тами Релър на среща с анализатори.

По нейните думи, мобилните джаджи с процесори ARM са популярни, благодарение на ефективната работа на батерията и развитите комуникационни възможности. Могат да се очакват таблети с ARM чипове, работещи по управление на Windows и с поддръжка на
3G и 4G мрежи, допълва Тери Майерсон, ръководител на подразделението Microsoft Operating Systems.

Целта на компанията е да пусне унифицирана операционна системи за таблети и смартфони, с единен интерфейс за програмиране и единни приложения. Възможно е Microsoft да придобива телефонния бизнес на Nokia именно с тази цел – да го обедини смартфоните с  таблетите.

По данни на IDC, през второто тримесечие на годината Microsoft е продала само 300 000 таблета Surface RT и Surface Pro. За сравнение, продажбите на iPad за същия период възлизат на 14,6 млн. броя, а на Android таблетите са 28,2 млн. броя.

Устройствата под управление на Windows заемат 4,5% от пазара на таблети за периода април-юни, спрямо 3,7% за първото тримесечие. На Surface се падат 15% от Windows таблетите и 0,7% от целия пазар на таблети.

Коментар