AMD в настъпление с нова генерация процесори

На пазара за процесори е горещо. Intel анонсира шумно новите 65-нанометрови чипове Xeon, а конкурентът AMD направи серия обявления за сървъри, настолни РС и лаптопи.
За радост на българските фенове на AMD, последните достижения на компанията бяха представени вчера и в София. Това направи Томаш Бучина, PR мениджър на AMD за Централна и Източна Европа, на семинар, организиран от местния партньор на компанията – ISA Hardware.
AMD излиза с нови решения и в трите основни сегмента на компютърния пазар. При настолните РС системи компанията ще заложи на платформата АМ2, която дава няколко ползи на потребителите. Първо, това са новият сокет и добавянето на поддръжка на DDR 2 модули памет (до DDR 2 800 MHz). Втори плюс и за крайните потребители, и за асемблаторите на компютри е универсалността. Ако досега различните сокети бяха за различни класове процесори, то с въвеждането на AM2 този проблем се преодолява – ще се появят АМ2 версии на процесорите Athlon 64, Athlon 64 X2 и Sempron. На трето място е енергийната ефективност на новите процесори. В зависимост от консумацията на енергия, процесорите са разделени в две категории: 65W и 35W. Невероятно е, но ще има процесор Athlon 64 X2 с 35W TDP. По-ниското енергопотребление означава по-малко топлоотделяне, което пък ще позволи изграждане на по-безшумни системи.
И при мобилните системи AMD обяви нов сокет S1.Процесорите от този тип са по-малки от предшествениците си, което може да доведе и до по-малки размери на преносимите компютри. Върховият модел TL-60 работи на 2.0 GHz и консумира 35W. Наличните процесори за мобилни системи са AMD Turion 64, AMD Turion 64 X2 и Sempron.
В областта на сървърните решения AMD ще продължи да разчита на Opteron процесорите, но вече в Dual-Core версия, т.е. двуядрени. Предимствата тук са свързани с енергопотреблението, като и при новите двуядрени версии то е колкото при едноядрените им предшественици, а именно 95 W. Dual-Core процесорите имат около 80% по-висока производителност в сравнение с едноядрените Opteron-и. През следващата година се очакват промени и в сокета за сървърните процесори, и по-точно да се появи сокет F (1207), както и Quad-core AMD Opteron процесори.
В подкрепа на решенията на AMD, бяха представи сървърни платформи на базата на AMD процесори от Supermicro. Компанията е партньор на AMD и производител на дънни платки, шасита, барбон системи и сторидж конфигурации. Нейните решения поддържат 4-процесорни системи и SAS твърди дискове.
Данаил Вълков, представител на графичния производител Nvidia, наблегна върху три от технологиите, които превръщат продуктите на компанията в желан избор за потребителите. Това са: Shader Model 3.0 за по-истинска графика; High Dynamic Range за светлината и сенките; и SLI технологията, благодарение която две видео карти могат да работят в споделен режим, за да се получи максимално високо качество. Видео картите на Nvidia от седма серия поддържат Pure Video HD, т.е. ще можете да възпроизвеждате филми с висока резолюция, без това да натоварва централния процесор.
След хубавите новини от лагера на AMD, Supermicro и Nvidia, участниците в семинара разтовариха със състезание по картинг за купата на AMD и ISA Hardware на пистата на Дунев Мотор Спорт в Студентски град.

по темата: „AMD в настъпление с нова генерация процесори”

добавете коментар...

  1. vskgr

    vsi4ko kazano e dobre,no lo6oto e ili moge bi dobroto e 4e ve4e i tezi prozesori ostariaha o6te predi da izliazat.
    Naprimer o4akvame AM3 slotove pri AMD(sega imame AM2)
    I sa6to 4akame do kraia na godinata i 4 iadreni prozessori ot Intel.
    Taka 4e meraklii ne barzaite s pokukite :)))

Коментар