DRAM паметта поскъпна с 42% за по-малко от месец

Паметите DRAM поскъпнаха рязко след пожара в китайския завод на SK Hynix

Паметите DRAM поскъпнаха рязко след пожара в китайския завод на SK Hynix в началото  на септември

Производителите на компютри и смартфони се сблъскаха с нарастващи разходи за един от основните компоненти – паметта. От началото на септември DRAM чиповете поскъпнаха с 42%, което не се беше случвало от над две години.

Вината за скока в цените на паметта е пожар в китайския завод на компанията SK Hynix. По информация от DRAMeXchange, цената на 2-гигабитовите чипове DDR3 достига в момента 2,27 долара, спрямо 1,6 долара на 4 септември – деня, в който пламна заводът на Hynix за оперативни памети.

Южнокорейският производител се надява да възстанови напълно предприятието през октомври. Цените на паметта ще продължат да растат и през четвъртото тримесечие, или поне няма да падат, докато Hynix не постигне предишния си обем на производство, коментира анализаторската компания Leading Investment & Securities.

От дефицита на DRAM, който се наблюдава в момента, може да спечели американският производител Micron. Наскоро компанията придоби банкрутиралата Elpida Memory, която вече показва добри резултати. През последното тримесечие приходите на Elpida от DRAM за мобилни устройства нараснаха с 80% на годишна база, докато Micron бележи само 17,6% ръст, по данни на IHS.

Коментар