Осама Бен Ладен – в Топ 100 на живите гении

Нароченият от САЩ за най-опасен терорист в света Осама Бен Ладен влезе в класация на 100-те най-велики живи гении, изготвена от консултантската компания Synectics. В графата професия срещу името на виновника за атентатите от 11 септември пише ислямист. Осама е 43-ти в класацията.
Първото място в Топ 100 на гениите си поделят швейцарският химик Алберт Хофман (101 г.) и британският компютърен талант Тим Бърнърс-Ли, считан за един от създателите на интернет.
Изобретателят на автомата Калашников – Михаил Калашников е 83-ти в класацията, която се доминира от американци (43). На второ място по брой гении са британците с 24 имена в Топ 100.
15 жени фигурират в списъка, като сред тях са авторката на Хари Потър – Джоан Роулинг и актрисата Мерил Стрийп. От хай-лайфа са включени още певците Пол Маккартни и Дейвид Бауи. В класацията фигурират великият режисьор Куентин Тарантино и писателят Стивън Кинг.
За гении в Топ 100 са признати още духовният водач Далай Лама и първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Шахматистът Гари Каспаров също е сред избраните, като заема 25-то място.
Synectics е съставила своя рейтинг на базата на многостепенно изследване, проведено през лятото на 2007 година сред четири хиляди известни британци.

Коментар