BlackBerry договори продажбата си за $4,7 млрд.

BlackBerry се договори с консорциума Fairfax Financial за изкупуване на акциите на компанията

BlackBerry се договори с консорциума Fairfax Financial за изкупуване на акциите на компанията

Канадският производител на смартфони BlackBerry постигна предварителна договорка с един от своите акционери за изкупуване на компанията.

Стойността на сделката е 4,7 милиарда долара, а купувач е инвестиционният консорциум Fairfax Financial, който в момента притежава 10% от акциите на компанията.

Fairfax Financial ще придобие останалите акции на BlackBerry за 9 долара всяка в срок до 4 ноември 2013 г., съобщи сайтът на компанията. По данни на Уол Стрийт Джърнъл, BlackBerry спешно е сключила сделката през уикенда, като преди това публикува предварителни данни за резултатите за второто финансово тримесечие и съобщи намерението си да съкрати 40% от персонала. В същия ден акциите на компанията поевтиняха със 17% до по-малко от 9 долара едната.

Сделката с Fairfax Financial все още не може да се счита за сигурна. В продължение на шест седмици BlackBerry може да разглежда и други предложения за изкупуване на акциите й. Като потенциални кандидат купувачи се спрягат имената на китайските гиганти Lenovo и Huawei.

Един от основателите на компанията, Майк Лазаридис, който я напусна през миналата година, но притежава 5,7% от акциите, също проявява интерес към покупка на BlackBerry, съобщи по-рано Ню Йорк Таймс. Бизнесменът се е обърнал към инвестиционен фонд, който да финансира евентуална сделка.

Освен това предварителното споразумение не обвързва Fairfax, докато при отказ BlackBerry трябва да плати глоба в размер на 150 млн. долара. Прем Уатс, главен изпълнителен директор на Fairfax Financial, обещава достойна компенсация на акционерите и излизане на BlackBerry от кризата.

Решението за продажба на BlackBerry идва на фона на слабо търсене на нейните смартфони и значителни финансови загуби. За второто отчетно тримесечие, приключило в края на август, компанията очаква загуби в размер на 950-995 млн. долара.

BlackBerry пусна на пазара само 3,7 милиона смартфона в периода юни-август, като същевременно е продала 5,9 млн. мобилни устройства. Отчитайки слабия интерес към продуктите й, компанията реши да съкрати броя на моделите, които предлага, от шест на четири.

Коментар