Стотици наши учители са преминали обучение в ЦЕРН

Конференцията по природни науки „Европа - територия на знанието” във Варна отчете ползите от учителската програма в ЦЕРН (снимка: МОН)

Конференцията по природни науки „Европа – територия на знанието” във Варна отчете ползите от учителската програма в ЦЕРН (снимка: МОН)

Общо над 270 учители, директори на природо-математически гимназии и експерти по природни науки от регионалните инспекторати по образование  са се включили  в програмите за обучение в ЦЕРН през последните шест години, стана ясно конференция „Европа – територия на знанието” във Варна.

Изводът от българската учителска програма в ЦЕРН – Женева е, че обученията водят до мотивиране на учениците към изучаване на природни науки, дават по-големи възможности за практическа приложимост на придобитите знания и подобряват сътрудничеството между средни, висши училища и научни центрове, съобщи МОН.

От 1998 г. в ЦЕРН се организират триседмични международни учителски програми за учители по физика от горен курс на английски език. От 2006 г. поради големия интерес на учителите от страните членки на ЦЕРН и предвид езиковата бариера, започва организирането на национални учителски програми.

През 2008 г. във Варна е организирано първото обучение за български учители, като България става петнадесетата страна членка на ЦЕРН с национална програма. От 2011 г. програмата се организира и финансира от Министерството на образованието и науката. В началотo програмите включваха учители само по физика, а от няколко години се включват и учители с повече от една специалност

Коментар