Българчета превзеха върха в математиката

Три български момчета по на 14 години спечелиха безапелационно първите места и отборната награда в тазгодишното издание на конкурса Wizards at Mathematics International Competition 2007. Състезанието се проведе в далечния град Лъкнау, известен университетски център на Индия, съобщиха от АСБИС България.

Една от най-силните олимпиади в света за тази възраст е организирана от City Montessori School (CMS) – Индия. CMS e и един от организаторите на Световните рекорди на Гинес и носител на Световната награда на UNESCO за 2002 година.
Всяко от момчетата, ученици в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, се завръща с медал: Румен Руменов Томов със златен, а Антон Михайлов Пенов и Борис Йорданов Николов със сребърни.
Отборът, ръководен от учителите по математика Taтяна Петкова Арнаудова и Йоанна Матеева Калапиш, печели не само индивидуалната надпревара, а успява да победи в неравна битка срещу отбори от по четирима състезатели и в отборното състезание между 26 отбора от различни страни.
Момчетата се завръщат в София днес с полет от Милано в 12.45 ч.

Коментар