TSMC води на Intel по стойност на продадените чипове

TSMC излезе начело по пазарна стойност на продадените чипове през второто тримесечие на 2013 г.

TSMC излезе начело по пазарна стойност на продадените чипове през второто тримесечие на 2013 г.

Тайванският производител на чипове по поръчка TSMC се наложи като най-голям играч в сектора през второто тримесечие на годината.

Компанията задмина Intel по пазарна стойност на произведените чипове – при TSMC този показател е 11,98 милиарда долара, спрямо 11,79 млрд. долара при Intel, съобщи IC Insights.

Успехът на TSMC е обезпечен от пазара на мобилни устройства, който рязко увеличи търсенето на процесори за смартфони  и таблети с ARM архитектура. Тайванската компания е най-големият производител на подобни чипове.

Същевременно, TSMC планира да навлезе и на пазара за носима електроника. Компанията ще произвежда чипове за устройства от рода на Samsung Galaxy Gear. Подобни джаджи разработват Apple, Samsung, Google и Sony, а TSMC се готви да произвежда процесори за тях в четири завода. Модернизацията ще започне през четвъртото тримесечие и предвижда въвеждане на 20- и 16-нм технологични процеси с използване на FinFET транзистори.

По данни на IC Insights, общият обем на продажбите на полупроводникови чипове през 2013 г. ще нарасне с 6% спрямо миналата година, достигайки $271 млрд. долара, а контрактните производители ще вземат 16,4% дял от пазара.

Коментар