Конкурентите Tokyo Electron и Applied Materials се сливат

Конкурентите Applied Materials Inc. и Tokyo Electron Ltd. създават обща компания с пазарна стойност 29 млрд. долара

Конкурентите Applied Materials Inc. и Tokyo Electron Ltd. създават обща компания с пазарна стойност 29 млрд. долара

Американският производител на оборудване за микросхеми Applied Materials Inc. и неговият японски конкурент Tokyo Electron Ltd. обявиха сливане, в резултат на което ще бъде създадена компания с пазарна стойност 29 млрд. долара.

Сделката ще се реализира чрез обмен на акции. Инвеститорите в Tokyo Electron ще получат за всяка своя акция по 3,25 акции от обединената корпорация, а притежателите на ценни книжа на Applied Materials – по една акция на новата компания за всяка от досегашните си акции.

В резултат на тази размяна, настоящите акционери в Applied Materials ще придобият 68% от уставния капитал на обединената фирма, а останалите 32% ще са за сегашните акционери в Tokyo Electron.

Обединената компания ще продължи да се търгува като Applied Materials и Tokyo Electron съответно на Nasdaq и Токийската фондова борса, т.е. ще има двойно листване. Освен това новосъздадената фирма ще поддържа два централни офиса – в Санта Клара (Калифорния) и Токио.

Applied Materials и Tokyo Electron се надяват обединението им да бъде конкурентоспособно на пазара за високотехнологично оборудване и иновативни материали за мобилната индустрия. Двете компании доставят оборудване за производство на полупроводникови компоненти, плоскопанелни дисплеи и фотоелектрически панели.

Коментар