Microsoft прецака Linux доставчик в Нигерия

Решение на нигерийското правителство да използва Windows вместо Linux в евтини училищни РС, закупени от Intel, провокира открито писмо на шефа на компанията Mandriva до Стив Болмър, CEO на Microsoft.
Считаше се, че афирканската страна ще избере Mandriva Linux, която беше пригодeна специално за Classmate PC-тата. Студен душ поля обаче Франсоа Бансильон на 31 октомври – деня, в който правителството на Нигерия поиска училищните РС да бъдат с предварително инсталирана операционна система Windows.
Бансильон пише в своя блог, че Нигерия е взела решение да замени Linux с Windows не напълно доброволно, когато в делата са се намесили момчетата на Болмър. Писмото е пропито от сарказъм и трудно въздържане от нецензурни епитети.
Ръководителят на Mandriva смята да се бори както в този случай, така и в следващите. Бансильон вярва, че трудът, добрата технология и порядъчността ще вземат връх. В заключение, той предлага на правителството на Нигерия да помисли още веднъж въху своето решение.
Първата доставка на Classmate PC за Нигерия включва 17 000 броя. По-рано тази седмица подобна сделка с Intel и Microsoft сключи и либийското правителство.

Коментар