МДААР обяви нов търг за доставка на софтуер от Microsoft

Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) стартира процедура за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер на Microsoft за персонални компютри и сървърни системи.
В момента правителството в лицето на МДААР има абонаментен договор за ползване на продуктите на Microsoft, който изтича на 31 май 2008 г. Общият брой продукти, предоставени на администрацията, включва 2000 лиценза за MS Windows Server и 60 000 лиценза за Windows и офис пакета MS Office, предназначени за настолни и преносими персонални компютри.
По силата на този договор администрацията заплаща годишна абонаментна такса за ползването на тези продукти в рамките на валидността на договора, без да става собственик на продуктите.
След провеждането на настоящата поръчка с избрания доставчик ще бъде сключено рамково споразумение за период от 4 години – от 1 юни 2008 до 31 май 2012 г. Първият договор по споразумението ще бъде за 3 години (до 31 май 2011 г.) и ще включва предоставяне за ползване от администрацията на 60 000 лиценза за РС-та и 2000 лиценза за сървърни ОС.
Договорът ще дава право служителите от администрацията безплатно да използват закупения лицензиран софтуер и на домашните си компютри. Задължение на доставчика ще бъде и провеждането на обучения на служителите, както и предоставяне на средства за интерактивно обучение при излизане на нова версия на всеки от продуктите.
С новия договор държавата ще стане собственик на последните версии на продуктите, които ще излязат в края на периода на договора (31 май 2011 г.), както и на по-стари версии, според възможностите на техниката в конкретната администрация. Това означава, че тези софтуерни пакети ще могат безсрочно да бъдат използвани от администрацията, без заплащане на абонаментна такса за това, посочват от МДААР.
Рамковото споразумение дава възможност след изтичането на тригодишния договор да бъдат закупени допълнителен брой лицензи за нуждите на администрацията, като се запазва същата договорена цена, пояснява Юрий Алкалай, директор на дирекция „Електронно правителство" в МДААР.
В същото време МДААР планира до края на годината да проведе публична дискусия относно използването на системи с отворен код.
“Неголемият брой примери за миграции към други платформи засега показват необходимост от сериозен финансов ресурс, включително и за преобучение за работа с новите софтуерни системи, както и достатъчно дълъг период от време за тяхното внедряване”, посочват от МДААР.
Срокът за подаване на документи за участие в търга за Microsoft софтуер е до 10 декември.

по темата: „МДААР обяви нов търг за доставка на софтуер от Microsoft”

добавете коментар...

  1. grigo

    Open office – цена: 0.00лв, Ubuntu Linux – цена: 0.00лв За какво се хвърлят тези милиони, че тъпите служители не могат да си пишат документите на друго освен word ли?

Коментар