Хюлет-Пакард България и Джуниър Ачийвмънт наградиха победителите в състезанието „Социални иновации“

София, 24.09.2013 –Хюлет-Пакард България и Джуниър Ачийвмънт България наградиха победителите в третия, национален, кръг на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay). Учениците Анджела Генова, Цветелина Стойкова, Вероника Зорова и Наталия Христова от 12 клас на СОУ „Козма Тричков”, гр. Враца, заеха първо място сред българските отбори със своята идея за музей за незрящи хора.

Победителите от отбор „Winners“ получиха последно поколение преносими компютри от г-н Ираван Хира, Генерален директор на Хюлет-Пакард България

Победителите от отбор „Winners” получиха последно поколение преносими компютри от г-н Ираван Хира, Генерален директор на Хюлет-Пакард България

Тяхната социална бизнес концепция е да направят музей, където слепите хора да могат да докоснат специално направени макети на експонатите и така да се запознаят с тях. Победителите от отбор „Winners” (Победители) получиха последно поколение преносими компютри от г-н Ираван Хира, Генерален директор на Хюлет-Пакард България. Той заедно с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева, поздравиха участниците за успеха.

На второ място бяха наградени учениците от МГ „Баба Тонка”, гр. Русе, с техния проект електронен четец с разширени възможности за незрящи. Трето място заеха отново ученици от СОУ „Козма Тричков” гр. Враца. Техният проект бе посветен на автомобил, задвижван с енергия от вятъра.

„Когато бях ученик и ми казваха, че младите сме бъдещето, не се възприемах така и тези думи ми звучаха клиширано”, сподели Ираван Хира. “Сега обаче, много години по-късно, заемайки този пост в Хюлет-Пакард България разбирам, че наистина младите са бъдещето и трябва заедно с организации като Джуниър Ачийвмънт да им предоставяме възможности да развиват потенциала си”, допълни още той.

„Много сме доволни от работата и комуникацията с консултантите от Хюлет-Пакард”, сподели учителката на победителите – Румяна Витньова от СОУ „Козма Тричков”, гр. Враца. Тя също бе наградена от организаторите на състезанието.

„Социални иновации” е световна надпревара, в която ученически отбори от 20 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците от Враца достигнаха до победа, след като пребориха общо 210 отбора и 1000 ученици, включили се в националните кръгове на надпреварата. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 13 служители на Хюлет-Пакард България, които ги обучаваха  да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат  в социално отговорни предприемачи.