Apple се готви да съди куп сайтове

Американската компания Apple а на път да реализира закана на шефа си Стив Джобс от май тази година. Според различни източници в интернет, “ябълката” ще преследва по съдебен път всички сайтове, който съдържат в името си “iphone”.
Причината от Купертино да предприемат подобна драстична мярка са зачестилите публикации на инструкции за разблокирване на iPhone. Както е известно, Apple продава своя смартфон чрез изключително партньорство с оператора AT&T, като устройствата работят легално само в неговата мрежа.
Популярност придобиха обаче различни техники и програми за отключване на устройството, описани подробно в множество сайтове с имена, съдържащи “iphonе”. Според скорошна публикация в CNET, една такава програма, която отключва телефона за работа в произволни мрежи и позволява инсталиране на приложения от трети разработчици, е свалена 150 000 пъти.
Именно това дразни Apple, а не толкова наличието на „iphone” в името на сайтовете. Въпреки че някои от тях вече смениха “iphone” с “ifone”, това едва ли ще ги спаси от гнева на Apple. Според анализатори, подобни сайтове също ще бъдат преследвани, поради съзвучие с името iPhone.

Коментар