Cisco дава $10 милиона за най-добра идея

Победителят в конкурс за най-добра технологична или бизнес идея ще получи 10 милиона долара от Cisco, за да реализира проекта си. Мрежовият гигант стартира състезанието i-Prize, отворено за всички навършили 18 години. Кандидатите или техни роднини не трябва работят в Cisco.
Журито ще приема идеи в няколко категории: зелени технологии, потребителска електроника, технологии за центрове за данни, мобилност и безжични мрежи, нови бизнес модели, Web 2.0/3.0 и мрежови услуги и др.
За реализацията на най-добрата идея Cisco ще открие специално подразделение и ще го финансира с $10 милиона през първите три години. В допълнение, при подписване на контракта, компанията ще осигури още $250 хиляди като бонус.
На сайта на конкурса вече са публикуват множество идеи, като например безжично включване на монитори, управление на кардиостимулатори чрез Wi-Fi и др. Сайтът е отворен за коментари.
Заявките ще се приемат онлайн до 15 януари, 2008 година. Журито ще избере 100 най-добри предложения, а на авторите им ще бъде даден срок от месец и половина, за да подготвят подробни бизнес планове.
Финалът на конкурса ще се проведе от 15 март до 30 април, когато 10-те най-добри идеи ще бъдат оценявани подробно от журито. Преминалите и през това изпитание ще получат 10 милиона долара и контракт с Cisco. Едно от условията на I-Prize е начинанието да осигури приходи от $1 млрд. в течение на период от 5 до 7 години.

Коментар